Claudia werkt als huisarts in Enschede

Goede zorg bieden als huisarts in Enschede

Claudia is al vijf jaar werkzaam als huisarts en werkt nu bij Gezondheidscentrum Noord in Enschede. Claudia vertelt wat het huisartsenvak zo speciaal maakt en deelt haar kijk op toekomstbestendige zorg.

De huisartsenpraktijk is vaak de eerste plek waar mensen aankloppen voor zorg. Hierdoor sta je als huisarts middenin de samenleving en heb je korte lijntjes met de patiënten. Dit is voor Claudia een mooi aspect van haar vak. "Ieder mens die je voor je hebt is uniek. Als huisarts krijg je vaak een inkijkje in het persoonlijk leven van de patiënt door de klacht en de context van de klachten waarmee ze zich presenteren. Blijkbaar heb je die intimiteit als huisarts om zo dicht bij iemand te staan en dat maakt de positie van huisarts heel bijzonder."

“Door even samen te zitten, aandachtig te luisteren en vragen te stellen, maak je het consult niet alleen boeiender voor jezelf, maar ook voor de patiënt, omdat ze het gevoel hebben dat je er echt voor ze bent en naar hen luistert. Tegelijkertijd maakt de afwisseling met het goede gesprek, een ingreepje of een snelle blik in een oor het werk gevarieerd.”

Betrokken bij de kwaliteit van zorg

Claudia heeft niet alleen direct contact met haar patiënten, maar is ook medisch leadlink van het gezondheidscentrum. Dit betekent dat ze medisch aanspreekpunt is. Claudia legt uit: "Naast huisarts zijn, kan ik ook mijn bijdrage leveren aan de kwaliteit van zorg die we geven. Die combinatie vind ik heel erg leuk." Ook denkt Claudia graag mee over de toekomst van zorg. Ze vertelt: "Ik vind het heel interessant wat er gebeurt op het gebied van innovatie. Door mijn managementrol voel ik me meer betrokken bij de toekomst van de huisartsenzorg." Claudia denkt breed mee, niet alleen met het huisartsentekort in Enschede: "Waar moeten we naartoe als zorgaanbieder en waar moeten we naartoe met de huisartsenzorg in brede zin? Ik vind het prettiger om hierop te anticiperen en mee te denken, dan mij te verzetten tegen de uitdagingen in de zorg."

Werken bij een grote huisartsenorganisatie heeft voor- en nadelen. Claudia: "Een groot voordeel is dat je taakomschrijving niet helemaal vaststaat. Bij eerdere waarneemplekken miste ik de betrokkenheid bij beleidsmatige zaken en de patiëntenzorg, terwijl ik daar misschien wel iets had kunnen betekenen. Het is fijn dat hier ruimte voor is bij Arts en Zorg." Maar er zijn ook uitdagingen: "Met het huidige huisartsentekort is huisarts zijn en zorg leveren niet altijd even makkelijk, en zeker niet in randgebieden zoals Enschede waar schaarste in zorgverleners nog meer voelbaar is. Dan voel je je als huisarts extra verantwoordelijk voor deze grote groep patiënten.”   

Goede preventieve zorg

Voor Claudia staat goede zorg voor patiënten centraal. Ze heeft empathie voor degenen die dat niet ontvangen, wat past bij haar ervaring in ontwikkelingswerk als tropenarts en nu in Enschede, waar toegang tot zorg moeilijker is. Hoe ziet Claudia de toekomst? Ze deelt het graag: "Ik wil als huisarts meer een coachende rol hebben. Preventie van ziekten vind ik interessanter dan de behandeling van ziektes zelf. Ik wil mensen laten inzien wat ze zelf kunnen doen om problemen op te lossen, door aanpassingen in leefstijl in plaats van dure behandelingen of pillen of poeders. Maatschappelijk wordt de urgentie van leefstijl steeds breder gedragen en ondersteund. Ook binnen onze, soms wat conservatieve, beroepsgroep. Ik merk veel interesse bij mezelf hierin en neem de tijd om mezelf er in te verdiepen, zodat ik op termijn preventie nog meer kan uitdragen als arts."

Wil jij je ook inzetten voor toekomstbestendige huisartsenzorg of aan de slag als huisarts bij Arts en Zorg? Bekijk dan onze vacatures of stuur een mail naar sollicitatie@artsenzorg.nl. Wij komen graag met je in gesprek.